De geschiedenis van Hotel Heiderhof

De geschiedenis van het hotel leidt terug tot 1788 en verteld over de vele verschillende eigenaren die in de loop der jaren allemaal hun stempel op de ontwikkeling van het hotel hebben gedrukt.

1788 – 1971: Hoe het allemaal begon

Ons huis ligt midden in de bossen en het hertenkamp, oorspronkelijk gebouwd als kleine boerderij rond 1788, geleidelijk gegroeid en ontwikkelt door de invloed van de familie Wilhelm Menzenbach. Die leefden hier met 4 kinderen, hier in het bos op ca. 2,5 km van ons huis richting de A3 staat een herdenkingsteken uit 1847, voor de 2 zonen Wilhelm en Peter Menzenbach.

Beiden liepen daar in de hongerwinter om met de laatst gespaarde centen voedsel te halen voor de familie. Ze liepen naar Linz am Rhein tijdens de 5 uur durende wandeling terug vanuit Linz werden ze verrast door een sneeuwstorm. Volledig uitgeput stierven ze op gehoorafstand van hun huis. De avond voordat ze gevonden werden hoorde vader Fritz een vreemd gehuil uit het bos komen en verwonderde zich hierover. Toen de jongens gevonden werden lagen alle 21 broden die ze meegenomen hadden nog bij hen.

Een van de dochters Menzenbach trouwde met Peter Heinz en bleef in haar ouderlijk huis. Ze kregen 9 kinderen. Leefden er met koeien, varkens en kippen. Heiderhof is een bijzondere plek midden in het bos. Het begon allemaal met enkele wandelaars die het keukenraam voorbij liepen, en verzorgd werden met 1 glas melk en wat koekjes.

 

 

1936 – De oprichters van Hotel Heiderhof

In 1932 kwam dochter Elisabeth Heinz met haar man Hermann Rüth op het idee om een kamer aan een vrouw te verhuren uit Keulen. De allereerste gast bleef 23 dagen en werd ondergebracht in de slaapkamer van de familie Rüth, die vervolgens in de hooischuur sliepen en zo 3,10 DM per nacht berekende met ontbijt. Zo werd uit een Hof, een Herberg. Er was geen stromend water of afvoer. Achter het huis, midden in het bos bevind zich een bron. Van hieruit werd dagelijks water gehaald en op een van de 4 houtkachels opgewarmd. Met deze kachels werd het hele huis verwarmd. In het jaar 1940 verpachtte de buurman, graaf von Nesselrode de waterbron. Deze werd toen met een elektrische pomp voorzien en pompte het water naar het huis.

1950 – 1971: De herberg wordt een hotel

1950 stierf Hermann en samen met een broer van Elisabeth en haar zoon Hubert Rüth ging het huis verder.Het waren moeizame jaren, naast het boerenbedrijf werkte ze onvermoeid aan hun kleine hotel. Met tijden waar mensen vooruit moesten betalen om met dat geld inkopen te doen. Langzaam ontstonden de eerste 10 gastenkamers. En douchen in het bos. Inmiddels waren de privé vertrekken verplaatst naar de garage naast het huis.
In 1955 werd een lang uitgestelde verbouwing gerealiseerd. Aan de voorkant van het huis werd een aanbouw gemaakt voor een café. Tot vandaag is hier de bar.

Rond 1960 verkochten ze Heiderhof aan een Italiaan uit Keulen: de heer Buccelli. Hij breidde de kamers uit met douches en toiletten op de gangen want de mensen moesten tot dan nog steeds naar buiten. Hij maakte van 3 kleine kamertjes nog een gastenkamer, bouwde boven de garages om tot appartement voor zijn familie en was tot 1971 eigenaar van het pand dat hij omgedoopt had tot Waldhotel.

1972 – 2005: de Familie Uhl neemt het hotel over

Begin 1972 werd de familie Uhl eigenaar van Waldhotel Heiderhof met 13 kamers. Na vele begin uitdagingen werd het hotel tot ver over de grenzen van het Westerwald bekent. Gedurende de 35 jaar dat het echtpaar er werkte moesten ze stap voor stap uitbouwen en verbeteren. Ze moesten beginnen met de waterverzorging. Want de kleine bron was niet voldoende meer. De druk van het water was vaak in de zomer niet hoog genoeg en ze moesten met emmers water door het bos lopen.

De drukste dag was de zondag. Waar vele wandelaars de drukte van Keulen en Bonn ontvluchtten om door het bos te wandelen en bij Heiderhof te lunchen. Dan liep de bron droog en belde de familie de lokale brandweer, die dan meestal voor een rondje bier en een schnitzel het water in de blusvijver weer bijvulden. Hierdoor ontstond de behoefte aan een waterzuiveringssysteem en leidingwater. Er zijn toen in het bos een aantal putten van beton gemaakt om dit systeem te maken. Vlak daarna hielp de gemeente, door een riolering aan te leggen. Dit was in 1974.

In 1975 waagde de familie Uhl hun eerste nieuwbouw. Een compleet huis, achter het oude huis. Hierin kwam de eerste eetzaal en erboven kwamen 7 kamers met een eigen luxe badkamer. In de kelder zou oorspronkelijk een zwembad komen. Door de oliecrisis in 1976 en gebrek aan financiering moest de familie hun plannen aanpassen. Oswald huurde in die tijd een café in de buurt van Bonn, Renate hield het hotel aan de gang. Na 3 zware jaren, werd in plaats van een zwembad, een Kegelbaan gebouwd.

De plannen hadden goed gewerkt, in 1980,het hotel leefde van vergaderingen van lokale bedrijven, maar s’ zomers was het stil. Het idee was om vakantiegangers aan te trekken, die nu naar verre oorden vlogen. En zo begon men met de bouw van hun droomchalet, ruime kelder met vergaderruimten en een bar, 22 hotelkamers met eigen badkamer en merendeels met balkon. ‘Wilddieb’ was in 1983 klaar en hun grote trots.

Wilddieb was nog niet klaar, en Oswald en Renate begonnen aan de Westzijde te bouwen, naast de oude garage en privé-vertrekken. In 1988 stond de aanbouw van 16 kamers en een appartement. Op de begane grond de wasruimte met professionele machines. De was werd in huis gedaan voor alle kamers.

In 1993 werd dan het laatste project gerealiseerd: de Zuidvleugel. Met 2 grote vergaderruimten, die in 5 ruimten verdeeld kunnen worden. 12 hotelkamers waarvan 2 minder-valide kamers. Ieder met badkamer en balkon. Buiten dat werd het gebouw verbonden met een tussengebouw, waar de toiletten zich bevinden. Tussen de gebouwen ontstond de knuffelweide met dwerg-geitjes en konijnen, die snel verplaatst moesten worden omdat ze tunnels onder de gebouwen groeven. Deze werden verplaatst naar de stal. Ook omdat de voormalige schuur met de oude stal in 1990 was afgebrand na een blikseminslag. Veel dieren zijn hierbij om het leven gekomen. Gelukkig werd de ‘veestapel’ met geiten, kippen, zwijnen, konijntjes, en enkele paarden weer aangevuld.

Het hotel was 35 jaar een begrip als het ging om de regionale keuken. Met zelfgemaakte worsten, brood en wildgerechten. Naast alle herten, liepen er zeker een 120 tal everzwijnen. Renate en Oswald Uhl planden de overname door hun dochter Monika. Helaas werd deze ziek in 2005 en zag de familie zich genoodzaakt het hotel te verkopen.

2007 – Het hotel krijgt nieuwe eigenaren

Dat gebeurde pas eind 2007. Het hotel werd overgenomen door het echtpaar Kranz/Schneider. Die opende de deuren 1 april 2008, dit was helaas van korte duur door scheiding en ondoordachte investeringen, en 18 maanden later besloot de bank het hotel te sluiten.

2013 – Na 4 jaar leeg stand.

Heiderhof stond bijna 4 jaar leeg. We kwamen het tegen in april 2013 en waren onder de indruk. Ook al was er veel ingebroken, ramen kapot en vandalen bezig geweest, we zagen er de potentie in om er iets van te maken. Na veel discussie met de verkopende banken kwam het uiteindelijk na 6 maanden tot de koop. Financieel bij gestaan door het echtpaar Molenaar, geen bank wou zijn vingers eraan branden.

Eind 2013 met 6 man personeel en vrienden begonnen we met de schoonmaak en de bouw van de keuken en spoelkeuken, het heeft 5 maanden geduurd met nog een aantal hulptroepen om alles weer bewoonbaar te maken voor dat de eerste gasten op 1 april 2014 arriveerden.

Naast het ‘schoonmaken’ werden alle vergunningen opnieuw aangevraagd, hiervoor kwam zelfs de brandweer met de ladderwagen om te kijken of de bovenste kamers bereikt werden, dit ging prima !

Vanaf de koop zijn we begonnen met een renovatie die tot vandaag duurt. Zo hebben we een aantal oude kamers in de Waldvleugel omgetoverd tot appartementen met ieder een bedstee, en een groote van ca. 45 m2. Privé werd omgetoverd tot een 6 persoons- appartement van 100 m2 met een terras.

In de winter van 2015 zijn de eerste 6 badkamers verbouwd in ‘Wilddieb’. Een buitenterras deels overdekt met verwarming in 2016 op de Zuidzijde van ‘Wilddieb ‘en begonnen met de aanleg van vijvers en beplanting rondom het hele huis.

2017

Zo hebben we ieder jaar een aantal kamers gerenoveerd en zijn zins 2017 bezig met de ‘altbau’ waar de eerste werken van de familie Rüth, Bucceli en Uhl naar de standaard van het heden worden gebracht. 11 kamers met ook ieder hun eigen badkamer. Er wordt een opgang via de buitenkant naast het restaurant gerealiseerd. Ook hier hebben we eind 2017 een deel terras overdekt, met de wens in 2018, een buiten bar en keuken. Een nieuwe receptie staat op de planning aan de voorzijde, en niet te vergeten zijn de tuinen, het pad rondom het hotel met lantaarns, enkele zitgelegenheden, overdekt en ga maar even door op het verlanglijstje. Met de tuin, is in de herfst van 2016 een begin gemaakt, de eerste ca. 1400 plantjes en de bestrating langs het Wilddieb en Zuid.De banken rondom het hertenpark etc.etc. De oude stal wordt langzaam omgetoverd tot woning zodat wij ons toch ook gaan vestigen in dit heerlijke paradijsje, we streven naar 2019. In 2018/2019 hopen we dan de 1-persoonskamers te renoveren en de ‘buitenkant’ beetje bij beetje.

2018 – 2020

Alexandra kreeg een Burn out. Jesus, onze allerbeste medewerker, gaf aan met pensioen te gaan in 2019. Gezien de ziekte van Alexandra, het missen van Jesus, het heel moeilijk krijgen van goed personeel in die tijd, vonden we Enjoy, een reisaanbieder, bereid het hotel over te nemen per Maart 2019. Met hard werken door een ieder die toen bij ons was, hebben we nog de Altbau met 11 kamers en buiten trap in zijn geheel afgekregen. Daarnaast in 2018 en 19 met o.a. Fred de tuin met heel veel planten en een grote vijver uitgebreid. Begin 2019 ruim 11 douches in Wilddieb renoveert. De oude hoge instapbakken eruit, een lik verf gegeven, alles was klaar voor een frisse start door de Pachter per 1 Maart 2019.

2020 Corona

1 Mei 2020,helaas de Pachter houdt het financieel niet meer vol. Ook hier laat het virus Covid-19 zijn sporen na. Gelukkig alleen op financieel gebied . Wij gaan er zelf weer voor, we waren de afgelopen 18 maanden wel bezig op de achtergrond, maar gaan een ieder weer zelf van harte welkom heten.

2020 en verder ?

De Receptie staat nog op zn oude plek en, misschien, komt daar een nieuwe oplossing voor. nog een stuk tuin beplanten, De aanbouw van de Stal staat er sinds eind 2019, nu nog heel veel binnen doen, zodat het bewoonbaar wordt, het maken van een buiten bar en bar in de lounge en…… U leest het, we zijn nog lang niet klaar, toch gaan we ervoor :

We gaan ervoor om in 2021-22 te kunnen zeggen: het huis heeft zijn oude glans weer terug!